Íme egy válogatás 10+2 olyan filmből, amelyek vagy legendák és klasszikusok, vagy majd egyszer azok lesznek. A könnyű befogadás kedvéért néhány szóban igyekszem spoilermentesen az adott szcéna érdemeit kifejteni, ám a többség természetesen csakis a teljes film megtekintése közben mutatja meg valódi erejét és jelentőségét. Ha nem láttad volna e filmeket, tudnod kell, hogy maguk a jelenetek is erőteljesen spoileres tartalmakból állnak, viszont ha ezen az áron kapsz kedvet valamelyik megnézéséhez, akkor megéri a fizetséget.

 

Scott Pilgrim a világ ellen (Scott Pilgrim vs. the World) 

/Végső összecsapás/

Az átlagostól mindig eltérő produktumokat rendre szállító Edgar Wright rendező ebben a harcjelenetben megmutatja, mitől döglik a légy, hogyan is kell látványosan és nem émelyítően összemosni a videojátékok és a valóság határait.

 

 

Út a vadonba (Into the Wild)

/A búcsú/

A két idegen között kialakult "apa-fiú" kapcsolat végéhez ér, utoljára látják egymást. Míg az öreg Ron próbálja Chris-t maradásra bírni, a fiú már rég meghozta döntését.

 

 

Cápa (Jaws)

/USS Indianapolis/

Quint beszéde bizonyosan nem szorul sok magyarázatra. Robert Shaw, Spielberg és John Williams zsenije egyszerre üti át a vásznat ebben a hátborzongató, ténylegesen filmtörténeti jelenetben.

 

 

Egek ura (Up in the Air)

/Találkozás a kapitánnyal/

Ryan kiugrási próbálkozása addigi - tökéletesnek vélt - életéből kudarcba fullad. A várva-várt találkozás a légitársaság főpilótájával a legrosszabbkor jön. Végleg tudatosul benne, hogy ezután régi élete már nem fogja neki azt az örömöt okozni, mint egykoron.

 

 

Bosszúállók (The Avengers)

/Loki vs. Hulk/

A Bosszúállók kérdőjelmentes kritikai és anyagi sikere többek között az ilyen jeleneteken is múlt. Olykor nem a komolyság és a semmibe révedés, hanem a színtiszta szórakoztatás szolgálja a moziba járók érdekeit.

 

 

Jurassic Park

/A T-Rex elszabadul/

A dátum 1993. Spielberg ismét megreformálja a mozi világát, technikailag és atmoszférateremtés szempontjából is.

 

 

Forrest Gump

/Mindkettő egyszerre/

Nem csak az derül ki ebből a tökéletesesn megfestett jelenetsorból, hogy miért kapott Oscar-díjat Hanks, Zemeckis és maga a film, de az is, hogy miként fogadja be a világot egy nagytudásúnak nem nevezhető, de annál hatalmasabb szívvel rendelkező személy.

 

 

A gyűrűk ura - A király visszatér (The Lord of the Rings: The Return of the King)

/Pelennor mezeje/

Théoden király megérkezik Minas Tirith falai alá, és mi olyat látunk, amihez hasonlót nem is fogunk már soha, hacsak nem ír valaki egy Tolkien szintű mesét és azt nem kapja meg egy olyan rendező, mint ebben az időben Peter Jackson volt.

 

 

Ponyvaregény (Pulp Fiction)

/Hogy mi?/

Tulajdonképpen a Ponyvaregényből bármelyik jelenetet belinkelhetnénk ide. Tarantino egyik legjobb filmje egyetlen két és fél órás idézet a filmtörténelemnek.

 

 

Mátrix (The Matrix)

/Mi az a Mátrix?/

Morpheus elmagyarázza Neo-nak, hogy az emberek milyen funckiót látnak el "manapság" a nagy egészt tekintve. Mi pedig rájövünk, hogy tényleg.

 

 

A remény rabjai (The Shawshank Redemption)

/Brooks itt járt/

A remény rabjai nem érdemtelenül minden idők legjobb filmje az IMDB olvasói szerint. A remény rabjait nem taszítja le már onnan semmi. Nézzük csak meg, mennyire tud Brooks úr visszailleszkedni a társadalomba annyi év fogságot követően.

 

 

Drive

/A lift jelenet/

Az eddigi videók között nem akartam és nem is tudtam volna sorrendet tenni, de itt most le kell írjam: a Drive liftbéli jelenete abszolút első, földöntúli élmény. Főhősünk biztos tudatában annak, hogy itt és most mindennek vége lesz, mert meg kell mutatnia a benne lakozó szörnyet szíve hölgyének érdekében, még lop egy első (és utolsó) csókot. De az a csók végtelen, mint az univerzum.

 

 

Nem búcsúzkodom, de ennyi volt. Remélem, néhány ember talál majd olyan filmet a listában, amelyhez még nem volt szerencséje, de ezt követően megpróbálkozik vele. Nem lesz hiábavaló, ígérem.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása